Usulüne uygun şekilde yapılan semen analizinde ölü ya da canlı sperm hücresine rastlanamama durumudur eğer böyle bir testle karşılaşırsak mutlaka makul bir arayla 2.kez usulüne uygun bir şekilde bu testi tekrarlamalıyız. Eğer 2. testte de aynı sonucu alırsak, bakmamız gereken durum; sperm üretimini tetikleyen hipofiz bezinden salgılanan hormonların yeterli olup olmadığıdır. Eğer hipofiz bezinden salgılanan hormonlarda bir azlık söz konusu değilse, kanıta dayalı tıp adına verilecek hiçbir ilaç tedavisi yoktur ki bu sorunun çözümü olsun.
Bu durumda mikrotese tekniği uygulanarak sperm hücresine ulaşabildiğimiz durumlarda çocuk sahibi olabilirsiniz.
Konuyla alakalı diğer videolar için
Günümüzde menisinde hiç sperm bulunmayan (azospermi) veya sayısı normal olsa bile spermlerin tamamı hareketsiz olan erkeklerde bile tüp bebek tedavisi ile gebelik şansı olabilmektedir. Bu hastaların birçoğunda yumurtalıklarına yapılacak bazı cerrahi işlemler ile üreme hücreleri bulunabilir. Mikrodiseksiyon TESE denilen yöntem en sık uygulanan tekniktir. Mikrodiseksiyon TESE ya da daha sıklıkla söylendiği şekliyle mikroTESE, testisten operasyon mikroskobu eşliğinde sperm aranmasıdır. Bu teknik menide sperm bulunmasa bile yumurtalık (testis) içinde küçük alanlarda sperm üreten bölgelerin varlığının bulunması nedeni ile uygulanmaktadır. Operasyon mikroskobu kullanılarak 20-30 kat büyütme sağlanıp yumurtalık (testis) içinde sperm üreten kılcal kanalların görülmesini sağlanılır. Üroloji uzmanı bu kanalları tespit ettiğinde sperm bulma ihtimali artmış olacaktır. MikroTESE cerrahisi, tüm testis içindeki kanalların mikroskop altında incelenmesini gerektirdiği için iki saate yakın sürebilmektedir. Bu uzun süre nedeni ile MikroTESE genellikle genel anestezi altında yapılmaktadır. Ancak cerrahi sonrası hastalar eynı gün taburcu edilebilmektedir. MikroTESE operasyonunun avantajları değerlendirildiğinde, eski TESE yöntemine göre yaklaşık yüzde 50 daha fazla sperm bulabilme şansı verir. Ayrıca sperm kanalları incelenerek cerrahi yapıldığı için daha az yumurtalık (testis) dokusu zarar görür.
PESA (Perkutan Epididimal Sperm Aspirasyonu): Yumurtalıkların (testie) üzerindeki epididim denilen kanallara ciltten batırılan bir iğne ile girerek içerisindeki spermleri çekme yöntemidir. Sadece sperm kanallarının tıkanıklığı ile oluşan durumlarda (obstrüktif azospermi) uygulanabilir.
MESA (Mikroskop altında Epididimal Sperm Aspirasyonu): Sperm kanalarının tıkanıklığı (obstrüktif azoospermi) durumunda lokal yada genel anestezi altında mikrocerrahi yöntemiyle (MESA) erkeklerin kanallarından sperm elde edilmesi işlemidir.
PTSA (Perkutan Testiküler Sperm Aspirasyonu):Yumurtalıkların (testis) içinde bulunduğu kese açılmadan ciltten batırılan bir iğne ile testislere girerek, sperm kanallarından değil de testis dokusundan örnek alınmasıdır.
Randevu ve görüşme için formu doldurun, size ulaşalım
0322-248-9494 ciragilgokhan@gmail.com