Tüp Bebek Tedavisinin belki de en önemli kısmı, başlangıç kısmıdır. Tedavi sürecinin nasıl olacağı, nasıl bir tedavinin sizi beklediği, tedavinin ilerleyen aşamalarında neler yapılacağı, bir başarısızlık durumunda yeni bir denemenin ne zaman ve nasıl uygulanacağı sizin için başlangıçta sorulması gereken sorulardır.
Konuyla alakalı diğer videolar için
Sigara kullanımının, anne karnındaki bebeğin gelişimini olumsuz etkilediği bilinmesine rağmen kadınlar gebelik süresince sigara içmeye devam etmektedir. Nüfus ve Sağlık Araştırması sonucuna göre ülkemiz için gebelerde sigara içme oranını yaklaşık %15 olduğu saptanmıştır. Yapılan çalışmalarda gebelik sırasında sigara kullanımının yüksek olması, sigaranın ortaya çıkarmış olduğu risklerin de artmasına neden olmaktadır. Nikotin plasentadan geçer, fetal dolaşımda saptanır ve amnion sıvısında anne kanındaki miktarın %88’i kadar bulunur. Sigara kullanan gebelerin plasenta ve damar yapısında değişiklikler meydana gelmektedir. Sigara kullanımı plasentada yapısal farklılıklar yaratmanın yanı sıra plasental dokunun hasarına yol açarak plasental yetmezliğe neden olabilmektedir. Bu nedenle fetüse yeterli miktarda oksijen taşınamamakta ve fetüste intrauterin gelişme geriliği ortaya çıkabilmektedir. Gestasyon haftasına göre miadında doğmalarına rağmen düşük doğum ağırlıklı bebekler dünyaya gelmektedir. Gebelikte sigara içilmesi veya ortamdaki sigara dumanının solunması, fertiliteyi, fetusun gelişmesini, gebeliğin her safhasını, doğumu, bebek sağlığını ve gelişimini etkilemektedir.
Bütün bilimsel çalışmalar sigara içmenin doğurganlık üzerine ters etki ettiğini desteklemektedir. Kısırlık yaygınlığı daha fazladır ve sigara içenlerin içmeyenlere oranla hamile kalmaları daha uzun zaman alır. Her iki partner tarafından da aktif içiciliğin zararlı etkileri mevcuttur ve pasif içiciliğe maruz kalmanın etkisi nerdeyse pasif içiciliğe yakındır. Araştırmaların gösterdiğine göre, sigara içmenin aynı zamanda kadınların yumurtalıklarına zararlı olduğu ve bu zararın derecesinin kişinin ne kadardır sigara içtiğine bağlı olduğu belirtilmiştir. Sigara içmenin; yumurta ve üreme fonksiyonlarının kaybının artışına neden olduğu ve menopozu birkaç sene erkene aldığını görülmektedir. Sigarada bulunan maddelerin, yumurtalıklardaki hücrelerin östrojen yapabilme yetisine karıştıkları ve kadınların yumurtalarının genetik anomalilere daha yatkın olmalarını da sağlamakta oldukları gösterilmiştir. Sigaranın, düşük risk artışı ve olası dış gebelikle çok yüksek oranda bir bağlantısı olduğu gözlenmektedir. Sigara içen hamileler, düşük kiloda bebekler doğurmaya ve prematüre doğumlar gerçekleştirmeye daha yatkındırlar. Ani bebek ölümleri sendromu sigara içen kişilerde daha yaygın görülmektedir.
Sigara içen erkeklerin sperm sayımı ve hareketliliği daha düşüktür ve sperm şeklinde ve fonksiyonunda anomali artışı gözlenir. Sigara içiminin erkeklerde doğurganlığa etkisini, fark etmek çok daha zordur çünkü yöneltilen soruyla ilgili çalışmalar yaratmak zordur. Sigaranın erkeklerin doğurganlığına olan etkileri sonuçlanmamış olsa da, pasif içiciliğin kadınların doğurganlığına olan zararlı etkileri ve sigara içmenin sperm kalitesine olan zararlı etkileri kanıtlanmıştır. Bu nedenle erkeklerde de sigara içimi doğurganlıkla ilgili bir risk faktörü olarak görülmelidir. Çiftler arasında tüp bebek tedavisinde sigaranın bırakılması: Önemli bir araştırmanın gösterdiğine göre tüp bebek uygulamasından en az iki ay öncesinden sigaranın bırakılması fark edilir bir derecede gebelik şansını artırmaktadır. Uzun süredir sigara içiminin yumurtalık fonksiyonu üzerinde geri dönüşümsüz etkileri olabileceğine rağmen ,eğer kişi sigarayı tüp bebek tedavisine başlarken bırakmışsa, zararlı etkiler bir nebze de olsa tersine çevrilebilir .
Sigara içen kişilerde içmeyenlere göre, tüp bebek yönteminde neredeyse iki katı daha fazla çaba gerekmektedir. Tüp bebek çalışmaları göstermiştir ki kadın içiciler yumurtalıklarının uyarılması için yüksek dozda gonadotropine gereksinim duyarlar ve en yüksek östrojen seviyeleri içmeyene göre daha düşüktür. Ayrıca çok az yumurtalık hücresi elde edilir ve döngüler daha azdır, ayrıca yerleştirme oranları daha düşüktür ve başarısız döllenmelerin sıklığı daha çoktur. Düşük oranları da daha fazladır. Sigaranın zararlı etkileri yaşı ilerlemiş kadınlarda daha çok fark edilebilir durumdadır. Her şeyden öte, yardımcı üreme teknikleri sigaranın yol açtığı bu zararların üstesinden gelemeyebilir.
Randevu ve görüşme için formu doldurun, size ulaşalım
0322-248-9494 ciragilgokhan@gmail.com