Normal şartlar altında her kız bebek belli sayıda yumurta ile doğar. Ergenliğe girişle birlikte üreme çağına giren genç kızlar, ayda bir kez yumurtlar ve korumasız cinsel ilişki yaşarsa gebelik gerçekleşir, gebelik olmazsa da olası bir gebelik için hazırlanan rahim içi tabakası adet kanı adı verilen kanla birlikte temizlenir, bir sonraki aya hazırlanır.
Konuyla alakalı diğer videolar için
Üreme çağı olarak adlandırılan bu dönem genellikle 40 yaşına kadar, bazı kadınlarda ise 45, hatta 50 yaşına kadar sürebilir. Yumurtaların bittiği, adet kanamalarının kesildiği dönem ise “menopoz” dönemi olarak adlandırılır. Bu menopoz döneminin normalden erken olması ise “erken menopoz” olarak adlandırılmakta ve üreme sisteminde yaşanan, var olan bir soruna işaret edebilmektedir.
Bir kadında adet kanamasının 35 – 40 yaşlarından önce bitmesi durumu genel olarak “erken menopoz” olarak tanımlanır. Aslında çok nadiren karşılaşılan bir sorun olan erken menopozda yumurtalıklar işlevlerini tam olarak yerine getiremez ve kadının aylık adet kanaması kesilir. Erken menopoz durumu kesinlikle bir sorundur ve belli başlı sorunlar olduğuna işaret olabilir. Bu sebeple de erken menopoz durumunun erken dönemde teşhis edilmesi çok önemlidir. Zira erken menopoz vakalarında başta kemik erimesi problemi de olmak üzere pek çok sağlık sorunu ortaya çıkar.
Hem ülkemizde hem de dünya genelinde nadir olarak karşılaşılan erken menopoz sıra dışı bir durumdur. Ülkemizde erken menopozun görülme sıklığı % 3 civarındadır. Ancak günümüzde Amerika’da menopoza girme yaşı ortalama 52, Avrupa’da 50 iken, ülkemizde kadınlar genellikle 46 – 47 yaşlarında menopoza girmekteler. Bu alanda yapılan çalışmalara göre ülkemizde her 100 kadından 3’ü erken menopoz açısından risk altındadır.
40 yaşından önce adet kanamasının kalıcı olarak kesilmesi durumu olan erken menopoz kadınlarda; kısırlık, osteoporoz, kardiyovasküler hastalıklar ve felç gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabilirken, zaten kadın gebe kalma şansını da yitirmiş oluyor. Bu sebeple de yumurtalıklara zarar veren ya da östrojen üretimini durduran herhangi bir etkenin erken menopoza neden olabileceği unutulmamalı ve risk faktörleri önlenmeye çalışılmalıdır. Bu konuda kadınlara önerilebilecek en doğru yaklaşım sağlıklı yaşam ve beslenme koşulları, stresi yaşamdan tamamen uzaklaştırmaktır.
Erken menopoz, bir kadının 35 – 40 yaşlarında adet kanamalarının kesilmesi sorunudur ve bu sorun; aşırı ve ani kilo kayıpları, ağır ve aşırı egzersiz, kürtaj, stres ve cerrahi operasyonlar gibi pek çok farklı sebepten kaynaklanıyor olabilir. Kadının adet kanamasının normalden daha erken yaşlarda kesilmesine bağlı olarak vücutta östrojen hormonu salgısı azalır. Bundan dolayı da kadın, kemik erimesi, kemik kayıpları gibi sorunlar yaşar. Bu bakımdan böyle bir durumda kadınların vakit kaybetmeden doktora başvurmaları gerekir. Erken menopoza sebep olan etkenler aşağıda yer almaktadır.
Randevu ve görüşme için formu doldurun, size ulaşalım
0322-248-9494 ciragilgokhan@gmail.com