Tüp Bebek Tedavisinin belki de en önemli kısmı, başlangıç kısmıdır. Tedavi sürecinin nasıl olacağı, nasıl bir tedavinin sizi beklediği, tedavinin ilerleyen aşamalarında neler yapılacağı, bir başarısızlık durumunda yeni bir denemenin ne zaman ve nasıl uygulanacağı sizin için başlangıçta sorulması gereken sorulardır.
Konuyla alakalı diğer videolar için
Endometriozis, halk arasında çikolata kisti hastalığı olarak bilinmektedir.
Endometriozis hastalığı, rahim iç duvarını döşeyen ve endometriyum adı verilen dokunun, rahim dışında bulunmasıyla oluşan bir hastalıktır. Her ay rahim içini döşeyen bu tabaka (endometriyum), hormonal değişimler sayesinde gebeliğe hazırlık amacıyla kalınlaşır. Eğer o döngüde gebelik meydana gelmezse bu kalınlaşan doku dökülür ve kanar. İşte bu dökülen doku adet kanamalarını oluşturur.
Çikolata kisti hastalığında (endometriozis) bu doku, rahim içinin haricinde, rahimin bir uzantısı olan tüplerde, yumurtalıklarda, rahim arkasındaki boşluklarda, idrar torbasında, bağırsaklarda ve nadiren göz, burun, akciğer, yara yeri gibi uzak yerlerde bulunarak şikayetlere yol açabilmektedir.
Rahim içini döşeyen endometriyum dokusu, rahim dışında bulunduğunda da, vücutta salgılanan östrojen ve progesteron hormonlarına tıpkı rahim içindeymiş gibi yanıt verir ve adet dönemlerinde bu hormonların kandaki değişimlerine bağlı olarak kalınlaşır, dökülür ve kanar. Fakat bu sefer vücuttan dışarı çıkabileceği bir yol olmadığı için bu kan endometriozisli dokunun olduğu yerde birikir ve o bölgede ağrıya, yapışıklığa ve yangıya (inflamasyon) yol açar.
Eğer endometriyum dokusu yumurtalıklarda bulunur ve bir kist oluşumuna sebep olursa bu kiste çikolata kisti denir. Bu ismin verilmesinin sebebi kist içeriğinin kıvam ve renk olarak çikolataya benzemesidir.
Endometriyum dokusu rahim içindeki kas tabakasında bulunursa bu duruma adenomyozis adı verilir. Adenomyozis hastalığı sıklıkla endometriozis ile birlikte görülür.
Endometriozis tedavisi iki şekilde gerçekleşir. Bunlar; ilaç tedavisi ve ameliyattır. Tedavinin nasıl yapılacağı ise hastalığın sizdeki belirtileri ve hamilelik durumunuza göre değişir. Ancak ameliyat özellikle 35 yaş üzerindeki hastalara uygulanırken her zaman en son seçenek ve son çare olarak görülür.
İlaç ve Hormon Tedavisi:
İlaç tedavisinde ağrı kesiciler ve hormon ilaçları kullanılır. Östrojen seviyesi düşürülerek hastalık baskılanır. Ancak hastalığın iki yıl içinde %50 oranında tekrarlama ihtimali söz konusudur.
Hormon tedavisinde kullanılan hormon ilaçları, hastalığın neden olduğu ağrıları hafifletir, endometrium doku büyümesini yavaşlatırken, bir yere yerleşmesini önleyebilir. Hormon tedavisi endometriozis için kalıcı bir yöntem değildir, tedavi bırakıldığında hastalık tekrarlayabilir.
Endometriozis Ameliyatı: Bu ameliyat özellikle genç yaştaki kadınlara önerilmez. Ameliyatın amacı rahim içindeki yapışıklıkları açmak, yumurtalıklardaki kistleri çıkarmak, endometriozise neden olan dokuların odaklarını ortadan kaldırmaktır. Ameliyat için iki yöntem kullanılır:
Rahim Ameliyatı: Şiddetli endomertiozis yaşandığında rahmin, rahim ağzının ve her iki yumurtalığında da ameliyatla alınması en iyi çözüm yoludur. Rahim ameliyatı sonrasında hamile kalmak ne yazık ki mümkün değildir. Özellikle 35 yaşından sonra yapılan rahim ameliyatları uzun vadede kalp ve damar hastalıkları ile metabolik hastalıklara neden olabilir.
Son olarak endometriozis tedavisi sürecinde ağrılarınızı hafifletmek amacıyla sıcak su ile banyo yapabilirsiniz. Aynı zamanda düzenli egzersiz yapmak da ağrılarınızı hafifletmeye yarayabilir.
Randevu ve görüşme için formu doldurun, size ulaşalım
0322-248-9494 ciragilgokhan@gmail.com