Usulüne uygun şekilde yapılan semen analizinde ölü ya da canlı sperm hücresine rastlanamama durumudur eğer böyle bir testle karşılaşırsak mutlaka makul bir arayla 2.kez usulüne uygun bir şekilde bu testi tekrarlamalıyız. Eğer 2. testte de aynı sonucu alırsak, bakmamız gereken durum; sperm üretimini tetikleyen hipofiz bezinden salgılanan hormonların yeterli olup olmadığıdır. Eğer hipofiz bezinden salgılanan hormonlarda bir azlık söz konusu değilse, kanıta dayalı tıp adına verilecek hiçbir ilaç tedavisi yoktur ki bu sorunun çözümü olsun.
Bu durumda mikrotese tekniği uygulanarak sperm hücresine ulaşabildiğimiz durumlarda çocuk sahibi olabilirsiniz.
Konuyla alakalı diğer videolar için
Azosperminin herhangi bir belirtisi yoktur. Meni genellikle normal görünümde ve renkte olur. Hastalığın teşhisi için spermiogram (sperm testi) yaptırmak gereklidir. Sperm testi yaptırmadan önce 3 gün boyunca cinsel perhiz yapmak gerekir. Bu süre boyunca erkek herhangi bir cinsel birleşme yaşamamalı ya da mastürbasyon yoluyla boşalmamalıdır. Sperm sayısının artması için perhiz süresini uzatmak doğru değildir. Çünkü süre uzadığında sperm sayısı artarken sperm hareketliliği ve kalitesi düşer. Perhizin dördüncü gününde aday, bir merkeze giderek kendisine verilen steril bir kabın içerisine boşalır ve verdiği bu örnek laboratuvarda incelenerek sperm sayısı raporlanır. Meni testi sonucunu ertesi gün öğrenebilirsiniz.
Tedavi için öncelikle azospermi nedeninin belirlenmesi gerekmektedir. Teşhis sırasında hastalardan şu tahliller istenir:
1. Spermiogram tekrarı
2. Hormon analizleri
3. Genetik incelemeler
4. Testis ultrasonu
Tüm tetkiklerin tamamlanması ve üroloji doktorunun muayenesi sonucunda nasıl bir tedavi uygulanacağına karar verilir.
Eğer tıkanıklığa bağlı azospermi tespit edilmişse, kanallardaki tıkanıklık cerrahi operasyonla açılarak spermin dışarı çıkması sağlanır. Kanalların açılmasının ardından doğal yolla gebelik beklenir. Üretim bozukluğuna bağlı azospermi durumunda, tüp bebek tedavisi için gerekli olan sperm testislerden cerrahi işlem ile toplanır. Bu cerrahi işleme mikrotese adı verilir. Mikro-TESE işlemi sırasında, operasyon mikroskobu aracılığı ile sperm üretebilecek olan kanalcıklar testis içerisinde saptanır ve bu bölgelerden örnekler alınır. Mikro-TESE sayesinde testisten çok küçük parçalar alınarak testisin fazla zarar görmemesi sağlanır ve sperm bulma şansı artar. Mikro-TESE operasyonunu yapacak doktorun tecrübesi ve hangi sıklıkta bu operasyonları gerçekleştirdiği sperm bulma başarısı açısından son derece önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konudur.
Randevu ve görüşme için formu doldurun, size ulaşalım
0322-248-9494 ciragilgokhan@gmail.com