İnfertilite nedenlerinin belirlenmesindeki ilerlemelere rağmen temel bir infertilite incelemesinden geçen çiftlerin %25 – 30’unda infertilite nedeni açıklanamamaktadır. Bu durumda yapılan en önemli hata gebeliği engelleyen bir sorunun olmadığını düşünmek ve zaman içinde beklemekle gebelik elde edileceği beklentisine girmektir. Doğru düşünce tarzı gebeliği engelleyen bir nedenin olduğu, ama günümüz bilgi ve teknolojisi ile bu nedenin anlaşılamadığıdır.
Konuyla alakalı diğer videolar için
Kadın ve erkek partnerlerde yapılan standart incelemelerle bilinen kısırlık nedenleri ekarte edildikten sonra açıklanamayan kısırlık tanısı koyulmaktadır. Bu çiftlerde gebeliğin gerçekleşmemesinin nedeni spontan gebeliğin gecikmesi olabileceği gibi, üreme sürecinde henüz ortaya koyulamamış bir sorun da olabilir.
İki yıllık bir süreç içerisinde %60’a varan toplam gebelik oranları elde edilebilse de 3 yıldan uzun süreli kısırlık sorunu olanlarda tedavi edilmeyen çiftlerde aylık gebelik olasılığı %1 – 2 düzeyindedir. Açıklanamayan kısırlıkta tanı testlerinin sonuçlarının normal olmasına karşın canlı doğum oranları diğer kısırlık nedenlerine kıyasla sadece biraz daha yüksektir.
Kısırlık sorununun süresi üç yıldan uzun olduğu, kadın eşin 35 yaşın üzerinde olduğu çiftlerde prognoz daha kötüdür . Açıklanamayan kısırlık süresinin iki yıldan kısa olduğu çiftlerde kadın eş 35 yaşından gençse prognoz tedavi uygulanmadığında bile iyidir.
Açıklanamayan kısırlık tedavilerinde uygulanan yöntemler; doğal gebelik bekleme süresi, laparoskopi, aşılama ve tüp bebek olarak sıralanabilir.
Bu tedavilerden biri doktor tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu hastanın durumuna göre belirlenir.
Açıklanamayan kısırlık tedavisinde anne adayının yaşı genç ise ve yumurtalık rezervi iyi durumdaysa çift yaşam tarzlarında değişiklik yaparak 1 yıl süresince doğal yollarla gebelik bekleyebilir. Bu süreçte çift; varsa sigara-alkol kullanımına son vermeli, düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenmeyi hayatlarının bir parçası haline getirmelidir. Bu süreçte gebelik oluşmaması durumunda 3 ay kadar yumurtlama tedavisi ve aşılama tedavisi uygulanır. Bu uygulamaların da sonuç vermemesi halinde tüp bebek tedavisi uygulanır.
Anne adayı 35 yaşın üzerindeyse ya da yumurta rezervleri iyi durumda değilse zaman kaybetmeden tüp bebek tedavisi uygulanabilir. Açıklanamayan infertilite vakalarında standart bir tedavi söz konusu değildir, hastanın durumuna göre bir tedavi planlanır.
Gelişen yumurtalar anestezi altında toplanır ve laboratuvar koşullarında döllenme işlemi için saklanır. Bu sırada erkek de sperm verir. Tıpkı sperm tahlilinde olduğu gibi masturbasyon yoluyla sperm alınmaktadır. Sperm veremeyen erkeklerden ise mikro TESE yöntemi ile sperm alınır. Ortalama olarak bu işlem yarım saat sürer. Yumurta toplama günü verilecek sperm örneği için erkek 2-4 günlük bir cinsel perhiz yapmalıdır. Bu süre 7 günden uzun olmamalıdır.
Randevu ve görüşme için formu doldurun, size ulaşalım
0322-248-9494 ciragilgokhan@gmail.com